Storbritannien: ‘Død, død over IDF’
Musikalske rebeller forarger ved optræden på årets Glastonbury Festival, og har nu fået indrejseforbud i USA.

På den årlige Glastonbury-festival var det ikke kun musikken, der trak overskrifter. Punkrapperen Bobby Vylan, som sammen med Bobbie Vylan udgør den dynamiske hip-hop duo Bob Vylan, spillede lørdag eftermiddag på den ikoniske West Holts Stage. Her fik de publikum til at synge med på kampråbene “free, free Palestine” samt “Death, death to the IDF ("Israel Defence Forces, betegnelse for Israels militær, red.).”
Protestsangene blev mødt med fordømmelse i den britiske offentlighed, hvor Vylans optræden blev kritiseret over en bred kam. Premierminister Keir Starmer kaldte det “dybt forkasteligt”, og langede ikke mindst ud efter BBC’s beslutning om at sende live fra koncerten.
“Der er ingen undskyldning for den slags forfærdelig hadtale,” sagde Starmer mandag til BBC.
Hovedpersonen havde dog ikke tænkt sig at undskylde for noget som helst. I et opslag på Instagram slog Vylan fast, at han “mente hvad han sagde”, og skrev desuden, at han fandt det “enormt vigtigt” at inspirere fremtidige generationer til at gøre det rigtige.
Bob Vylans optræden på Glastonbury fik mandag de amerikanske myndigheder til at annullere gruppens visum og dermed give dem indrejseforbud i USA. Den amerikanske viceudenrigsminister Christopher Landau begrundede på Twitter/X beslutningen med, at “udlændinge, som forherliger vold og had, er ikke velkomne i vores land.”
Hør lydoptagelser fra koncerten her.
Dansk fordømmelse
Umiddelbart efter Vylan gik den irske hiphopgruppe Kneecap så på scenen, hvilket ikke gjorde tingene mindre dramatiske for de britiske medier. De var iført palæstinensiske tørklæder, gav shout-outs til aktionsgruppen Palestine Action og fik igen titusinder af festivalgængere til at synge pro-palæstinensiske sange. Denne gang blev budskabet dog holdt til det mere afmålte “Free Palestine.”
Kneecap spillede også på Northside Festival i Aarhus tidligere på sommeren, hvilket fik kulturminister Jakob Engel-Schmidt til at fordømme den kontroversielle hip-hopgruppe.
“Hvis du spørger mig, burde sådan en kunstner aldrig optræde i Danmark”, sagde han i den forbindelse til SE og HØR.
Kneecap-forsanger Liam Óg Ó hAnnaidh, bedre kendt under kunstnernavnet Mo Chara, er sigtet for at have overtrådt den britiske terrorlovgivning. Chara havde under en optræden i London et Hezbollah-flag med på scenen, hvilket har medført sigtelser. I sidste måned blev Kneecap-sangeren dog løsladt mod kaution, tids nok til at spille på årets Glastonbury Festival.
Mens såvel danske som britiske politikere har travlt med at fordømme musikere for deres holdning til Israels invasionskrig, er der anderledes behersket kritik af det igangværende folkemord i Gazastriben. Mandag myrdede de føromtalte IDF-soldater 74 mennesker i det belejrede Gaza, herunder 30 civile, der mistede livet under et luftbombardement af en café. Hverken Keir Starmer eller Jakob Engel-Schmidt har dog foreløbigt kommenteret på weekendens mord på civile palæstinensere.
Mindst 84.000 palæstinensere er blevet dræbt, siden IDF begyndte invasionen af Gazastriben i oktober 2023. I samme periode er mere end 50.000 børn blevet dræbt eller såret under israelske angreb, oplyser UNICEF.