Ungarn: Pride-forbud giver bagslag for Orbán-regeringen
Hundredtusinder valgte at trodse et forbud mod årets Budapest Pride. Den danske EU-politiker Rasmus Nordqvist deltog også og ser arrangementet som led i en kamp om "fundamentale rettigheder."

Da Barbara Streisand i 2003 forsøgte at slette billeder på nettet af sit dekadente palads i Malibu, sagsøgte hun en fotograf, som havde taget billeder af hendes nye hjem. Det resulterede i en enorm opmærksomhed på huset, der blev verdenskendt og gik viralt. Et nyt begreb var født: Streisand-effekten. Det henviser til, at den slags forsøg på at forbyde eller censurere ofte får den stik modsatte effekt.
Ved weekendens Budapest Pride kunne Streisand-effekten igen observeres for fulde gardiner. Fidesz-regeringen havde nemlig forsøgt at forbyde marchen, hvilket resulterede i, at flere hundredetusinde mødte op for at markere den årlige LGBT+-march i den ungarske hovedstad. Årets pride blev således den største i Ungarns historie, til stor irritation for premierminister Viktor Orbán, som i den forbindelse indtog rollen som Barbara Streisand.
“Det var et fuldstændig fantastisk arrangement. Jeg tror, vi var over 200.000 mennesker. Det var den største protestaktion i Ungarn siden demonstrationerne mod det kommunistiske regime i slutningen af 80’erne”, siger den danske EU-parlamentariker Rasmus Nordqvist til EuropaNyt.
Nordqvist var ligesom 70 andre MEP’er - og flere tusinde aktivister fra hele Europa - taget til Budapest for at deltage i årets Pride. Blandt de deltagende var 20 medlemmer af den parlamentariske gruppe De Europæiske Grønne, som SF også er en del af. Foruden Rasmus Nordqvist deltog også to andre danske MEP’er, Marianne Vind (A) og Per Clausen (Ø). For SF-politikeren handlede deltagelsen også om at sende et signal til Orbán på vegne af resten af Europa.
“Den politik, som Orbán-regeringen har ført gennem mange år, har været et angreb på nogle helt fundamentale rettigheder. Årets Pride er blot det seneste eksempel,” siger Nordqvist.

Stor opbakning fra hele Europa
Den højreradikale ungarske regering har længe været en torn i øjet på store dele af EU’s politiske establishment. I Fidesz-regeringens femten år ved magten har indskrænkning af LGBT+-rettigheder været en af de helt store symbolpolitiske kæpheste for Fidesz. Senest har regeringen vedtaget en lov, som under dække af at skulle skærme børn fra ‘skadeligt materiale’, forbyder promovering af “homoseksuelt og kønskifte-propaganda.” Netop denne lovgivning lå også til grund for forsøget på at forbyde årets pride i Budapest.
Tidligere på måneden slog en rådgiver ved EU-domstolen fast, at loven var i strid med Unionens regler. Også EU-præsident Ursula von der Leyen har kritiseret loven i skarpe vendinger og kalder den for “en skamplet.”
“Det var et fantastisk arrangement… det hele foregik fredeligt - trods Orbáns advarsler.”
- Rasmus Nordqvist, MEP (SF)
Af samme grund var der også dukket politikere op fra hele Europa. Foruden de 70 MEP’er var Amsterdams borgmester Femke Halsema samt den spanske vicepremierminister Yolanda Diaz med i marchen. Forrest gik Budapests borgmester Gergely Karácsony, som er blandt Orbán-regeringens fremmeste kritikere i Ungarn.
Karacsony havde i første omgang forsøgt at omgå forbuddet ved at definere optoget som en kommunal begivenhed, hvilket ifølge ham betød, at man ikke krævede særlig tilladelse. Alligevel havde det ungarske politi forbudt arrangementet med henvisning til loven om “beskyttelse af børnene”, som også tidligere er blevet brugt til at slå ned på LGBT+-aktiviteter.
Op til den store Pride-begivenhed havde der udspillet sig et juridisk slagsmål mellem den stærkt konservative Orbán-regering og landets markant mere liberalt-progressive hovedstad. Spørgsmålet var imidlertid, om det også ville resultere i slagsmål på gaden mellem politi, aktivister og moddemonstranter? Demonstrationen viste sig dog at forløbe stort set gnidningsfrit, forklarer Rasmus Nordqvist.
“Vi så nogle få højreradikale moddemonstranter undervejs, men de var et meget lille mindretal. Det interessante var, at politiet, som ellers havde fået besked på at uddele bøder og slå ned på demonstrationen, faktisk beskyttede pride-deltagerne og holdt de højreorienterede moddemonstranter væk fra optoget. Det hele foregik derfor fredeligt - trods Orbáns advarsler,” siger Nordqvist.
Den danske EU-politiker hæfter sig også ved, at det rekordstore fremmøde havde fået mange på gaden, som ellers aldrig havde deltaget i den slags.
“Der var mange i optoget, der aldrig før havde prøvet at deltage i den her slags arrangementer. Jeg tror, de mødte op for at markere, at nok er nok. Forsøget på et forbud har virkelig givet bagslag for Orbán og regeringen," siger han.
Mens Streisand-effekten sørgede for et forsmædeligt nederlag til Orbán, kunne LGBT+-bevægelsen i hele Europa glæde sig over et vellykket arrangement med rekordhøj deltagelse. Barbara Streisand tabte i øvrigt retssagen mod fotograferne med et brag. Hvorvidt Orbán kommer til at lide samme skæbne, afgøres i april 2026, hvor ungarerne igen skal til stemmeurnerne.