Interrail: Uge 25 - 2025
Kom hele kontinentet rundt med ugens vigtigste nyheder. Interrail gør denne uge stop i: Italien, Letland, Nederlandene, Portugal og Spanien.
Italien: Venedig vender tommelfingeren nedad til Bezos-bryllup

Når verdens tredjerigeste mand igen skal giftes i næste uge, sker det med Venedig som idyllisk bagtæppe. Til hyldesten af Jeff er samtlige luksushoteller blevet booket, og her kommer gæstelisten til at inkludere alle de rige og berømte: Kim Kardashian, Oprah Winfrey, Bill Gates, Mick Jagger og Katy Perry er blot et par af navnene. Også ‘klimaaktivisten’ Leonardo DiCaprio vil være at finde til det dekadente bryllup i Venedig, som vurderes at koste 400 millioner dollars. Han må antages at tage et privatfly fra sin 170 millioner kroners strandvilla i Malibu.
Den hovedrige Jeff Bezos, som har tjent størstedelen af sin formue på onlineplatformen Amazon, har i dag en formue på 1.400.000.000.000 kroner. Når han skal giftes i Venedig, har milliardæren tænkt sig at rulle alle de store kanoner ud. Ægteskabsløfterne skal afgives på en yacht til en værdi af 3,5 milliarder kroner, som ifølge kendismediet Prestige skal sejle forbi et af de store paladser i byens hjerte.
Det er dog ikke alle lokale, som har tænkt sig at pudse gondolerne og byde Jeff Bezos og Lauren Sanchez velkommen med åbne arme, oplyser BBC. Her er der planlagt store demonstrationer mod det dekadente bryllup, som har lagt beslag på store dele af byen.
“Venedig bliver behandlet som et udstillingsvindue, som en scene. Brylluppet er blevet et symbol på udbytningen af byen fra fremmede. Venedig er blevet et objekt,” forklarede aktivisten Federica Toninelli.
Aktivisterne planlægger blandt andet at hoppe i kanalerne for at forhindre byens vandtaxier i at fragte folk til brylluppet og har desuden fremstillet store bannere, som vil pryde byen under festlighederne.
Den store kendis-invasion falder sammen med en større protestbølge mod overturisme, hvor mange europæiske storbyer nu vil have færre besøgende. Det gælder ikke mindst i Italien og nabolandet Spanien, hvor nye regler har medført et forbud mod nye ferieudlejninger.
Nogle aktivister fremhæver også Jeff Bezos’ alliance med Donald Trump som en del af forklaringen på protesterne. Milliardæren deltog i indsættelsen af Trump, hvilket også har fået mange til at forbinde ham med den nye amerikanske regering.
Såfremt de lokale ikke får skabt alt for dårlig stemning, starter Bezos og Sanchez’ bryllup tirsdag den 24. juni og skal vare i tre dage.
Vil du vide mere? Så kan du læse mere her om antiturisme-bevægelsen, som særligt er vokset frem i Spanien og Italien.
Letland: Russiske og belarussiske statsborgere udelukket fra at arbejde med infrastruktur
Den mur, som blev væltet i 1989, er langsomt men sikkert ved at blive genopbygget et par kilometer længere østpå end sin forgænger. Letland har taget konsekvensen af hybridkrigstruslen fra Rusland og forbyder nu russiske og belarussiske statsborgere at arbejde med kritisk infrastruktur. Det oplyser det ukrainske medie United24.
Det lettiske parlament vedtog sidste fredag lovforslaget, som skal beskytte udsat infrastruktur. Det omfatter ifølge mediet Delfi alle faciliteter, der vurderes at have en afgørende betydning for den offentlige sundhed, nationale sikkerhed og den generelle drift af Letland. Russiske og belarussiske statsborgere vil således blive udelukket fra at arbejde på fx eltransformator-stationer eller vandkraftværker.
Selvom russere udgør den største etniske minoritet i Letland, hvor knap 25 procent af befolkningen har russisk ophav, kommer lovforslaget dog kun til at påvirke omkring 2 procent af befolkningen. Langt de fleste af disse er nemlig lettiske statsborgere, som altså ikke vil blive påvirket.
De baltiske lande er blandt de hyppigste mål for Kreml-regimets hybridangreb, hvilket også forklarer det drastiske indgreb. I januar blev et fiberkabel mellem Ventspils i Letland og den svenske ø Gotland saboteret af skibet Silver Dania, som havde en russisk besætning og var sejlet ud fra Sankt Petersborg. Andre formodede russiske hybridangreb inkluderer et brandattentat mod Besættelsesmuseet i Riga og droner udstyret med sprængstof, som har fløjet ind over lettisk territorium.
Tidligere på året truede Putins spionchef Sergej Narysjkin de baltiske lande med, at de ville være et mål for russisk aggression. Lækkede dokumenter afslørede også tidligere på året Kreml-regimets planer om at dominere de baltiske lande. Også den tyske efterretningschef Bruno Kahl har advaret om russiske planer om at bruge de baltiske lande som prøveballon for sammenholdet i NATO. Som reaktion har Letland blandt andet givet indrejseforbud til en række russiske borgere, som har købt ejendomme tæt på strategisk vigtige installationer i Letland. I nabolandet Litauen har man desuden indført indrejseforbud mod alle belarussisk registrerede biler.
Såvel de baltiske lande som Polen har påbegyndt en omfattende afskærmning af hele grænsen til Rusland og Belarus, hvor millioner af miner og flere tusinde kilometer pigtråd samt anti-tankklodser lige nu er ved at blive opført. Det kan på den baggrund næppe overraske nogen, at Letland også for nylig udtrådte af landminekonventionen, og at det finske parlament netop har besluttet sig for at gøre det samme.
Vil du vide mere? Så læs den lækkede rapport, hvis du vil forstå letternes frygt for en invasion.
Nederlandene: 150.000 demonstranter i Haag mod Israels folkedrab

Den Internationale Krigsforbryderdomstols (ICC) hjemby dannede søndag rammen om en af de største demonstrationer i nederlandsk historie. Her gik omkring 150.000 mennesker, ifølge OXFAM, på gaden for at demonstrere imod den israelske regerings igangværende folkemord i Gazastriben.
Folkemængden markerede anden gang inden for en måned med store protester i Haag. Her kan du se optagelser fra demonstrationen, som giver et billede af dens omfang:
Demonstrationens størrelse svarer til, at intet mindre end 0,5 procent af hele den nederlandske befolkning var rejst til Haag for at demonstrere. Dog må det også forventes, at en del internationale demonstranter deltog i begivenheden, som ifølge arrangørerne skulle markere en “rød linje” over for Israels fremfærd i Gaza. Af samme grund var størstedelen af de fremmødte klædt i rødt.
Michiel Servaes, som tidligere var socialdemokratisk parlamentsmedlem og nu er ansat som direktør for den nederlandske afdeling af OXFAM, opfordrede under demonstrationen til “konkrete sanktioner [mod Israel], som kan stoppe folkemordet i Gaza.” Også den afgående premierminister Dick Schoof kommenterede på demonstrationen på Twitter/X, hvor han gentog Nederlandenes “forpligtelse på at standse volden og den humanitære blokade.”
Haag har på det seneste været i nyhederne grundet sin symbolske rolle som juridisk omdrejningspunkt for retsforfølgelse af krigsforbrydere. Den amerikanske regering meddelte i maj, at man havde indefrosset ICC-chefanklager Karim Khans bankkonti samt fjernet hans adgang til sin e-mailkonto.
Mens demonstrationerne fortsætter i hele verden, kræver den israelske invasion nye ofre i Gazastriben. Søndag blev 59 palæstinensere ifølge Al Jazeera dræbt under krigshandlinger, herunder mindst 17 civile, som døde i et forsøg på at skaffe nødhjælp. Mindst 55.300 palæstinensere er blevet dræbt i løbet af de seneste 20 måneder.
Vil du vide mere? Så kan du læse denne reportage i Al Jazeera.
Portugal: Nynazistisk milits med forbindelser til politiet optrevlet

Tyske specialenheder i politiet bliver opløst på grund af nazistisk infiltration, og rumænske præsidentkandidater viser sig at være i ledtog med højreradikale lejesoldater. Truslen fra højreekstreme netværk er i disse år kraftigt stigende i hele Europa, og i denne uge kunne Portugal også melde sig på banen. Her har portugisisk politi optrevlet en nynazistisk milits, som også havde infiltreret politiet og private sikkerhedsfirmaer.
“Vi er meget bekymrede over stigningen i den slags aktiviteter,” sagde politidirektør Luís Neves ved en pressekonference om aktionen. Her fremhævede han også, at der blandt de anholdte var en ansat i en chefstilling ved politiet samt en række ansatte i den private sikkerhedsbranche, og at den slags infiltration “altid er en risiko.”
De nynazistiske kupmagere tilhører bevægelsen Movimento Armilar Lusitano (Den Lusitanske Armillarbevægelse), som længe har været i de portugisiske myndigheders søgelys. Navnet henviser til Lusitanien, det gamle romerske navn for den provins, som det moderne Portugal i dag udgør størstedelen af, samt den ‘armillarsfære’ - et astronomisk instrument fra oldtidens Grækenland - som pryder det portugisiske flag.
Ifølge portugisiske medier havde gruppen også planer om at storme parlamentet og havde udstyret sig med avancerede 3D-printere, som kunne fremstille våben til formålet. Kupplanerne og den efterfølgende politiaktion minder om den aktion, du for et par uger siden kunne læse om i Europanyt, hvor den selvudnævnte tyske konge Peter Fitzek blev anholdt. Også her havde man planer om at storme landets parlament.
Ransagningen kommer kort tid efter en række andre nynazistiske aktioner i Portugal. Tidligere på måneden angreb 30 nynazister en gruppe skuespillere uden for et teater i hovedstaden Lissabon. Som følge heraf blev et show, der skulle have hyldet Portugals nationaldigter, Luís de Camões, aflyst. Et par dage forinden blev to personer, som uddelte mad til hjemløse i Porto, også overfaldet af nynazistiske voldsmænd.
Den fremvoksende højreekstremisme i Portugal skal ses i lyset af den stigende opbakning til indvandringsfjendske partier i hele Europa. For to uger siden gik det højrepopulistiske Chega stærkt frem ved parlamentsvalget i Portugal, hvor partiet sikrede sig en fremgang med yderligere 10 mandater, og med 60 sæder er det nu landets næststørste parti.
Vil du vide mere? Så kan du læse en lidt længere rapport fra pressemødet med Luís Neves her.
Spanien: Hedebølge og ekstreme temperaturer
Er du vant til at rejse i Spanien, kan temperaturer over 40 grader måske ikke afskrække dig fra at tage afsted. I år ser de ekstreme temperaturer dog ud til at være på vej tidligere end normalt. I denne uge advarede spanske meteorologer om temperaturer helt op til 43 grader i dele af Spanien.
Den spanske meteorolog Nacho Espinós skriver i vejrtjenesten Tiempo, at den stegende varme er langt over gennemsnittet for årstiden. Varmen rammer ikke mindst det sydlige Spanien i området langs Guadalquivir-dalen og floden af samme navn, som blandt andet løber gennem Córdoba og Sevilla. I den spanske hovedstad Madrid kommer temperaturen op på omkring 38 grader, mens Den Kantabriske Kyst i det nordlige Spanien slipper med temperaturer på omkring 25 grader. Også i Portugal har hedebølgen ramt. Her har temperaturen i hovedstaden Lissabon været omkring 38 grader i denne uge.
“Juni er ganske vist den første sommermåned, og der er garanti for varme på det meste af den iberiske halvø, men temperaturer over 40 grader er slet ikke normale for årstiden,” forklarede Espinós.
Ifølge målinger fra klimaforskningsinstituttet National Oceanic and Atmospheric Administration er der 39 procent chance for, at 2025 bliver det næstvarmeste år, der nogensinde er målt. Det varmeste år var 2024, hvilket ifølge instituttet giver 3 procent chance for at blive overgået i år.
Sidste sommer advarede forskningsgruppen Climate Central om, at varmeforøgelser, affødt af klimaforandringer, vil komme til at ramme Spanien særligt hårdt. Det betyder forhøjet risiko for skovbrande, tørke og flere døde som følge af varmen. Knap 75 procent af Spanien risikerer, ifølge landets miljøministerium, at blive omdannet til ørken.
Spanien har i forvejen den tvivlsomme ære af at være det europæiske land med flest varmerelaterede dødsfald. I den kategori ligger de over dobbelt så højt som det europæiske gennemsnit, og særligt kvinder er i risikogruppen. Alene i 2022 døde 15.300 spaniere som følge af varmen. Udover tørke og varme risikerer klimakrisen at hæve vandstanden med 3 meter i år 2100, hvilket ifølge Climate Scorecard vil forårsage store oversvømmelser i byer som Barcelona, Malaga og Santander.
Varmen har aktuelt også forårsaget vandmangel i dele af Spanien, hvilket har fået myndighederne til at indføre strenge restriktioner på vandforbruget.
Vil du vide mere? Her kan du se et kort over det drønvarme spanske vejr.
Det tager 15 minutter for dig at blive klogere på kontinentet, men bag hvert nummer af Interrail ligger mange timers arbejde. Jeg håber derfor, at du vil overveje at støtte EuropaNyt med 50 kr. om måneden. Dit bidrag gør en forskel!
Har du et forslag til en historie, der skal med i næste uge? Så giv dit besyv med i kommentarfeltet!